/ Recept /

Majstortillias

När jag bodde i USA kunde jag hela tiden äta tortillias ute på restauranter, trots att jag är glutenallergiker. Detta för att en äkta tortillia är gjord av majsmjöl- inte av vete. En corn tortillia är något helt annat än en weat tortillia. Efter att jag flyttat hem igen har jag inte ätit mjuka tortillias någon gång. Men jag har funderat på hur jag ska kunna tillverka egna. Varje mexikans resturant av självaktning i USA har en egen tortilliamaskin. Att förklara hur den ser ut är svårare, men det är verkligen en jättemaskin där degen rullas in från ett håll, plattas till och kommer ut i den andra ändan. En tortillia är en form av tunnbröd, fast den är gjord av majs. Det gör att eftersom det saknas bindande protein i den är det inte helt lätt att göra egna tortillias om man är ovan. Men jag tänkte att de inte är svårare att göra än en ägg och glutenfri pannkaka. 

Här är det viktigt att veta att det inte går att använda Maizena. Det finns majsmjöl att köpa i handeln, titta bland hälsokostprodukterna eller de glutenfria varorna.

Du behöver:

 • Lite drygt  4 dl majsmjöl
 • 1,75 dl vatten 

  Blands ihop ingredienserna till en deg. Degen ska bli så fast att den kan rullas ihop till en boll.
  Låt stå i en timme i kylskpået.
  Dela i 15 delar, forma varje del till en liten boll.
  Kavla ut
  Stek i en teflonpanna, ungefär 30 sekunder per sida
  Klart!

 • image201
  / Inredning /

  Fint från Sur la Table

  Hittade precis den här trevliga hemsidan i USA som har mängder med hushållsprodukter och speciellt köksutrustning. Mycket bak och kakgrejer men mycket annat också. Som den här fina oljeflaskan som är praktisk att ha stående bredvid spisen, eller den supersöta tékannekakformen.

  image199image200
  / Inredning /

  Me like IKEA

  När jag bodde utomlands grundlades min kärlek till IKEA. Jag kunde längta mig grön efter Sverige och svenska vanor och traditioner, och för att dämpa min längtan åkte jag till det gul-blåa varuhuset. Där kunde jag läsa skyltar med å ä ö, se bokhyllan Billy som jag hade hemma i Sverige och köpa Marabou mjölkchoklad. Jag har aldrig varit så svensk som när jag bodde utomlands.

  Men IKEA, om de bara visste hur jag älskar dem. Jag skulle bli den mest perfekta IKEA-anställda också. Nu går jag och längtar efter nya IKEA-katalogen. Under tiden surfar jag på deras hemsida och hittade de här sötisarna, jag gillar särskilt mycket den lilla mannen med grön och vit-blommig skjorta.

  image198