/ Vinter- och julpyssel /

Adventstid

Åh vad jag tycker om advent! I går så bakade jag lussekatter, pepparkakor och kokade knäck. Allt gick över förväntan och hela lägenheten luktade underbart. Pepparkakorna gjorde jag efter ett recept i Hemmets Journal, och de blev verkligen fantastiskt bra. Jag hoppade över bikarbonaten då jag gillar tunna hårda pepparkakor, men om du vill ha dem jästa/tjockare så ska du behålla bikarbonaten. Undrar när Ebba på Hemmets journal kommer ge ut en glutenfri bakbok? När hon gör det hoppas jag att hon slutar ha ägg i de flesta av sina recept!

Förresten, ni vet väl att ni ska passa på att köpa saffran när ni reser söderut? Vi köpte 6 gram riktigt fin saffran i Nice i våras för 30 kr. Så nu kunde jag slösa med saffran i lussekatterna utan att ruinera mig först. Tänk bara på att först kolla att det är saffran ni köper så ni inte kommer hem med överdyr gurkmeja.Bamsepepparkakor, jag köper ju på mig pepparkaksformar i parti och minut. I går blev det Bamse, Pippi, Lilla My och Snusmumrickpepparkakor, samt ett och annat hjärta såklart...
Jag gör alltid så att jag kavlar ut pepparkaksdegen på bakplåtspapper. Sedan tar jag ut figurerna och istället för att lyfta över pepparkakorna på en plåt så lyfter jag hela bakplåtspappert dit. På så vis så slipper jag trasiga pepparkakor och det svåra lyftmomentet.

¨


/ Vinter- och julpyssel /

Lackstänger

Gift wrapping har nog varit mer eller mindre aktuellt så länge vi gett varandra presenter. Själv är jag svag för så enkel inskagning som möjligt. Gärna med brunt eller vitt omslagspapper, rätt snöre och lack. Lack har kommit i många olika färger nu, jag har en guldlackstång hemma som jag tänkte använda till paketinslagningen. En sak jag kommit på med lack är att det är enklare att smälta stängerna fint om jag använder mig av en tennskopa, dvs en skopa som används till att smälta tenn till tennfigurer. Det blir jättebra varje gång och jag slipper de fula brända kanterna.
När jag surfade runt efter inspiration så hittade jag The enchanted gallery som säljer stämplar, dessa stämplar använder de sedan till att trycka på vanlig fimo/cernit-lera. Resultatet blir magnifikt snyggt, och går att använda som ersättning för lack på paket, eller som brosch eller som, ja, fantasin sätter nog inga gränser för möjligheterna.
/ Boktips /

Pepparkakshusbok

Kan inte hjälpa det, men oj vilket sug efter pysselböcker jag har just nu. Idag när jag var inne på Hemslöjden och Panduro fick jag bära våld på mig själv för att inte shoppa upp julklappskontot. Tack förresten Lise-Lotte och Chrille, jag köpte superfina saker för födelsedagspresentkortet! På NK sedan började jag dreggla över en pepparkakshusbok. Nu är jag inte så rik att jag köper böcker på NK, tacka vet jag Adlibris, men här är boken i alla fall. Pepparkakshus och mera julbus och den är skriven av Ylva Norman och Eva Grane på Balkong förlag. På TV4 Plus den 3/12, kl 21:00  kommer författarinnorna visa hur de bakar sin hus.