/ Vinter- och julpyssel /

Advent i dockskåpet

Givetvis så pyntas det i dockvärlden också. Adventsstaken måste fram, garnris ska plockas och röda rosetter med tomtar ska dammas av. Vad tur att allt mitt julpynt till dockskåpet får plats i en liten ask!Pepparkakor, adventskalender och en liten svepask.Saffransbröd, minitomte och en dansk adventskrans. Adventsstaken är tillverkad av en avknipsad trädgren, eller kvist om vi talar om människovärlden.Kan du gissa vad svamparna är gjorda av? Svårt, eller hur? Det är fuskpistiller som finns att köpa bland blomstergrejerna i hobbyaffären.Julstämning ligger på bordet, ett granrishjärta hänger på skåpet som även dekorerats med en garnrisslinga.
På bordet står en amaryllis i kruka.Tomteparad och julstjärna. Stjärnan är mycket enkelt gjord av en utplattad ischockladform.Visst, jag vet. Adventsljusstaken fanns inte förrens på 1930-talet om det är sekelskiftet 18/1900 i mitt dockskåp. Men den är så fin, tycker jag. Det är den enda Lundby-grejen jag är vansinnigt förtjust i!

/ Vinter- och julpyssel /

Julpynt från förr...

I kursen jag går på Nordiska museet får vi tillverka gammaldags julpyssel. Det är supersuperkul ska vi veta. Här tänkte jag ge lite tips på pyssel med gamla anor som du kan tillverka själv med material som du troligtvis redan har hemma.


Tomtefar


Du behöver:

Tomteansikte från bokmärke
Vitt papper eller kartong till kroppen
En garnstump till skärp och upphängning
Lite ull eller bomull till skägget
Silkespapper, eller, som är mer korrekt om man tänker på vad som användes, hushållspapper til kläder
KlisterKlipp en grov kropp till tomten. Tänk att kroppen ska se ut som en streckgubbe, fast tjock.
Klistra fast aniktet
klipp en remsa av hushållsparret och gör en klänning runt kroppen. Klipp en remsa till och lägg över tomten axlar. Klistra fast. Gör rocken lite rymlig med veck.
Bind fast skärpet i midjan
Klistra fast ullen/bomullen till skägget
Gör en mössa också om du vill!
Klart!


/ Vinter- och julpyssel /

Jul till dockskåpet

Även i dockskåpet blir det jul. Igår på dockskåpskursen gjorde jag klar en luciakrona, min tomteljusstake, kulljustaken och nötskålen. Nötter och nötter, det är olika kryddor.


Vill du göra din egen luciakrona? Gör då såhär:


Klipp en remsa av vanlig kartong, klistra ihop den till en cirkel.
Använd samma remsa och klipp den i mitten, dessa smalare remsor kommer du använda till överdelen på kronan.
Klistra samman dessa smala remsor som ett x.
Se till att mitten av kronan är i mitten, klipp av remsorna så att de blir lika långa och klistra fast dem på kronan.
Klistra fast det du väljer att använda som ljushållare, i det här fallet är det öljetter (finns bland scrapsakerna på panduro)
Måla med guldfärg!

Klart!