/ Vinter- och julpyssel /

Prisa vintern, med mjölkkartonger

Idag när jag satt på den efterlängtade, nyfungerande, tunnelbanan, kom jag på ett nytt vinterpyssel som även fungerar utomhus i Stockholm.
Spara alla mjölktetror och liknande. Fyll dem med vatten och låt dem frysa. Klipp upp, eller skölj tentran med lite varmt vatten för att få den att släppa. Du har nu en is-tegelsten, som är utmärkt rolig att "mura" med. Bäst fungerar såklart det här pysslet om du har möjlighet att mura med minst ca 20 tegelstenar, men en skolklass kan ju lätt skrapa ihop så många. (Ju fler tegelstenar desto bättre) Bygg nu en megastor snölykta!
Tips!
Om du har ont om tegelstenar, bygg en tegelvägg mot en befintlig snödriva. Då sparar du en massa tegelstenar och det blir superfint i alla fall.
Du kan även bygga torn, borgar och vad du nu önskar, Fantasin ställer inga gränser.
Fråga gärna eleverna varför det alltid är luftbubblor inuti tegelstenen... (Det är för att is fryser kant till kant, luften blir till slut instängd i mitten)
#1 / / pysselmania:

kul idé

#2 / / Linda:

Men det är svårt.Tegelstenarna blir inte "raka". Dom sväller lite när dom fryser och är svåra att sammanfoga. Man får börja mura med uppblött snö... och ändå är det svårt att få dom att fastna. Men det blir snyggt när det är klart. Fast det slutar ofta med att personalen står och bygger. ett tips är att sen spraya "tegelstenarna" med färgat vatten. Då blir det en färgad lykta...

#3 / / Marika på Odlingspyssel:

Ja, bra tips! Jag tänkte att när det är såhär kallt så funkar det också att mura med vatten. Mjölktetrorna kommer ju ge samma form, så så ojämna "borde" de inte blir.

#4 / / pysselmania:

kanske hjälper att ställa tetrorna tätt tätt så att de inte kan 'svälla' så mycket åt sidorna när de fryser. Nackdelen är väl att det tar längre tid för dem att frysa

#5 / / Maria:

Ett alldeles utmärkt tips :). Kanske kan man stoppa i ex en blomma precis innan det blir till is så har man en tegelsten som är roligt dekorerad dessutom.

#6 / / Marika på Odlingspyssel:

Vilka jättebra tips ni kommer med, tack så mycket!

#7 / / Eivindtina:

Merci for all the wonderful writings