/ Vinter- och julpyssel /

Snögubbetavla

Eleverna jag arbetar med är från 6-12 år gamla. Det ställer lite krav på flexibilitet när det gäller handarbete och pyssel. Sexorna är lite flinka i fingrarna som vi vuxna, men sexåringarna behöver ofta mer fingerfärdighet för de flesta av mina pyssel här på Odlingspyssel.
Den här snögubbetavlan kanske inte en 12-åring tycker är jättekul att pyssla med själv (dessutom har jag svårt att få den att rymmas i läroplanen för Bildämnet) men för en sexåring och elever på lågstadiet passar den bra.
Du behöver:
En engångstallrik eller assiett
Färg
Kartong i olika färger
Snöflingor
Filt att dekorera med
Måla tallriken i bakgrundsfärg, klipp ut de olika delarna
/ Textila mönster/beskrivnigar /

Sticka strumpor

Åh, det där med stickning och virkning som lockar så. På jobbet så lyser flitens lampa och eleverna stickar och virkar så att garnet glöder. Hur svårt kan det vara, liksom? Om en 12-åring kan sticka kan väl jag? Eller? När jag var iväg idag och köpte kurslitteratur (ja, man kan jobba nästan heltid och plugga mer än heltid, det går utmärkt om man drar in på onödiga saker som matlagning och städning) så, utöver ett hål i plånboken för alla dyra böcker, så hittade jag en bok som tilltalade mig ENORMT: Sticka strumpor...
Precis en sådan bok vill jag ha, eller än bättre, precis sådana strumpor vill jag kunna sticka! Så snygga, och säkert dödssnygga. Men jag behöver verkligen ett par tjocka mumsiga yllesockor i ett glatt mönster. Om du vill kika i boken, så finns den engelska upplagan i ett utdrag på Amazon. Hos Craft hittade jag dessutom ett gratis mönster ur boken.
/ Övrigt /

Borneo och svensk ekskog i Larsboda

Tittar just nu på den förtvivlat bra franska dokumentären Green, den sista orangotangen, som handlar om Green som hittades vandrandes omkring i sin nerhuggna regnskog på Borneo. Så sorgligt, och jag hoppas att jag och ni andra aldrig köper exotiska träslag igen.
En annan sak som gör mig förtvivlad är att ekskogen i Larsboda ska huggas ner. Larsboda är området i Farsta kring Plantagen (gamka Hortus). Ett område där det idag finns kolonilotter och sportstugor med vidunderligt vacker ekskog och strandtomt. Eken, och särskilt gamla ekar, är biologiskt mycket värdefulla, och när jag läser igenom dokumenten om det planerade omdept Larsboda, kan jag läsa att det finns "ekologiska invändningar" men att det ekonomiska värdet av 600-700 lägenheter med sjö och strandtomt uppväger detta.
Det är enkelt att fördöma skogsägarna på Borneo som hugger ner regnskog, som säjer vilda djur i bur, men hur beteer vi oss själva? Hur kan vi hugga ner våra egna ädelträskogar, för att få ökade skatteintäkter?
Läs själva:
http://insyn.stockholm.se/exploatering/document/2010-01-21/Dagordning/12/12.pdf