/ Övrigt /

Borneo och svensk ekskog i Larsboda

Tittar just nu på den förtvivlat bra franska dokumentären Green, den sista orangotangen, som handlar om Green som hittades vandrandes omkring i sin nerhuggna regnskog på Borneo. Så sorgligt, och jag hoppas att jag och ni andra aldrig köper exotiska träslag igen.
En annan sak som gör mig förtvivlad är att ekskogen i Larsboda ska huggas ner. Larsboda är området i Farsta kring Plantagen (gamka Hortus). Ett område där det idag finns kolonilotter och sportstugor med vidunderligt vacker ekskog och strandtomt. Eken, och särskilt gamla ekar, är biologiskt mycket värdefulla, och när jag läser igenom dokumenten om det planerade omdept Larsboda, kan jag läsa att det finns "ekologiska invändningar" men att det ekonomiska värdet av 600-700 lägenheter med sjö och strandtomt uppväger detta.
Det är enkelt att fördöma skogsägarna på Borneo som hugger ner regnskog, som säjer vilda djur i bur, men hur beteer vi oss själva? Hur kan vi hugga ner våra egna ädelträskogar, för att få ökade skatteintäkter?
Läs själva:
http://insyn.stockholm.se/exploatering/document/2010-01-21/Dagordning/12/12.pdf
#1 / / pok:

vi har inte så ont om mark ens i Stockholmsområdet att vi måste offra de få "lungor" som finns kvar i form av parker o grönområden. Men trycket på att få bo är stort o så länge bostadsmarknaden ser ut som den gör o alla vill bo i Stockholm o helst innanför tullarna kommer det att offras natur. Bygg på höjden innanför tullarna istället eller ute på landet utan att bygga ghetton o bygg ut kollektivtrafiken först, SPÅRBUNDEN!

#2 / / Evasleva:

Det är så sorgligt! De hugger inte bara ner regnskogen för ädelträ utan för att kunna odla palmer som ger palmolja. Det dummaste dumma med det är att det inte finns något alternativ till palmolja. Det går inte att ersätta med andra vegetabiiska oljor eftersom det inte finns tillräckligt mycket av det. När det står "veg olja" i varudeklarationen är det oftast palmolja :(