Häggsaft och maskrossirap
vatten
300 g eller 2,5 dl socker/dl vatten
rivet skal från 1 liten citron
1/2 tsk citronsyra/dl vatten
(Rensa maskrosorna så gott det går från grönt och vitt) Lägg maskrosorna i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Värm upp försiktigt och låt sjuda (ej koka) i ett par minuter.
Filtrera av vätskan genom kaffefilter och mät den. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt 300 g/2, 5 dl socker per deciliter vätska, det rivna citronskalet och knappt 1/2 tsk citronsyra per deciliter vätska. Koka upp och låt koka sakta tills en sirap bildas. Men se upp - det kan gå snabbt på slutet! Låt svalna något och häll på flaska. Står sig nästan hur länge som helst.
God och söt med honungsliknande smak blir den här användbara sirapen. Ringla den på glass, gröt och pudding, servera den till pannkakor och våfflor eller använd den som sötningsmedel i ditt örtte.
Maskrossirap........gu´ vad häftigt. Det måste jag prova. Har hela åkern bredvid full med maskrosor !!! Hälsn. Eva