/ Balkonger, växter och odling /

Häggsaft och maskrossirap

Häggen blommar för fullt här i Stockholm. Det finns lite skilda bud om häggbär är giftiga eller ej, men blommorna ska gå bra att dricka/äta. Om du vill göra saft på häggblommorna ska du använda samma recept och metod som när du kokar flädersaft, dvs lägga i vatten och sockerbad med citroner. Här kommer ett bra recept:
30 häggblomskalasar
1,5 liter kokat varmt vatten
1,5 kg socker
minst 3 skivade citroner eller 4 stycken skivade lime
50 g citronsyra
Koka vattnet och rör ut sockret så det smälter, blanda ner citronsyran.  När vattnet svalnat något lägger ner blommorna och citronen/limen. Låt stå svalt i minst 3 dagar (gärna 4) och rör om en gång om dagen. Sila bort blommorna och häll på flaska.
Maskrossirap låt väl gott? Det här receptet kommer från DN.
1/2 l maskrosblommor (utan stjälk), lagom packade 
vatten 
300 g eller 2,5 dl socker/dl vatten 
rivet skal från 1 liten citron 
1/2 tsk citronsyra/dl vatten

(Rensa maskrosorna så gott det går från grönt och vitt) Lägg maskrosorna i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Värm upp försiktigt och låt sjuda (ej koka) i ett par minuter.

Filtrera av vätskan genom kaffefilter och mät den. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt 300 g/2, 5 dl socker per deciliter vätska, det rivna citronskalet och knappt 1/2 tsk citronsyra per deciliter vätska. Koka upp och låt koka sakta tills en sirap bildas. Men se upp - det kan gå snabbt på slutet! Låt svalna något och häll på flaska. Står sig nästan hur länge som helst.

God och söt med honungsliknande smak blir den här användbara sirapen. Ringla den på glass, gröt och pudding, servera den till pannkakor och våfflor eller använd den som sötningsmedel i ditt örtte.

 

 


#1 / / Eva:

Maskrossirap........gu´ vad häftigt. Det måste jag prova. Har hela åkern bredvid full med maskrosor !!! Hälsn. Eva

#2 / / pok:

vilken underbar maskrosbild!

Gick det bra i måndags?

#3 / / Nina:

Förr gjorde jag ofta denna maskrossirap. Nu äger jag bara en och annan maskros, så jag får nog inte mer än kanske en matsked maskrossirap... men gott är det!