/ Astrid /

Glitterflaska

Det dopförbereds inte bara här hemma. Utan idag fick jag en skund över när A sov. Då slängde jag ihop en glitterflaska till henne. 
 
 
Du behöver:
 
En tom 0,5 l petflaska
glitter
pärlor
bra tape, såsom silvertape eller eltape
vatten
lite diskmedel
karamellfärg
 
 
Häll ner glitter, pärlor, några droppar diskmedel och karamellfärg i flaskan. Fyll upp till korken med vatten. Sätt på korken och vrid om så hårt du bara kan. Så hårt som du i normala fall aldrig skulle vrida om. Linda tapen runt korken och tejpa fast den med flaskan. Gör ett stresstest genom att slå den tejpade korken mot ett bort för att se att den inte släpper. 
 
 
Klart!
 
 
Du kan även ha paljetter i flaskan. Här är det otejpade flaskor, det är mycket mycket viktigt att tejpa fast korken, glöm för guds skull inte det!
/ Balkonger, växter och odling /

Eget knäckebröd

Jag gillar inte frön. Så, nu är det sagt. Jag kan säga det igen, jag gillar verkligen inte frön!
 
Ett undantag finns, linfrön. De tycker jag är väldigt trevliga och smakar gott. Men solrosfrön, pinjenötter (kliar på tungan) och gud vet vad säger jag nej tack till. 
 
 
Så, hur ska man då baka ett eget knäckebröd? Alla recept på nätet kryllar det ju av frön i. Jo, man höftar lite.
 
Såhär gjorde jag:
 
1 dl majsmjöl (ej maizena)
1 dl havrekli
2 tsk salt
0,5 dl olivolja
ca 2 dl vetemjöl
ca 1 dl emmer
1 dl hela linfrön
 
vatten
 
Jag blandade alla ingredienser utom vattnet. Sedan hällde jag på 2 dl kallt vatten och märkte att jag fick en alldeles för fast deg, då hällde jag på ca 1,5 dl kokhett vatten och rörde runt. Konsistensen blev ungefär som havrebollar. 
 
Jag bredde ut smeten på ett bakplåtspapper, lade ett till papper på och tryckte ut degen så tunnt jag bara kunde. 2 plåtar blev det. 
 
In i ugen på 150 grader i minst 2 timmar. Lät stå sedan i ugen i 3 timmar. Bröt i goda mumsbitar sedan. 
 
 
/ Astrid /

Mer mer dop

Här sysselsätter dopet mig numera på heltid. Tänk, nu för tiden när jag inte jobbar så är mitt största problem om jag ska ha rosa eller gult bakgrundpapper på lilla A:s doptavla. (skönt att jag ska börja jobba snart igen, eller hur?)