/
Recept /
Glutenfri och äggfri västerbottenpaj
Så här gör du:
Hacka/gaffla i en bunke ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg. Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg. Låt den ligga i kylen någon timme - eller till nästa dag.
Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen. Nagga tätt i bottnen med en gaffel.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen. Fördela den rivna osten i pajskalet.
Vispa ihop cream fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.
Grädda pajen färdig i 225 grader tills det stelnat något, du får lov att sticka i den minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sansa sig och svalna lite, 20-30 minuter, innan det är dags att äta


Very impressed!