/ Recept /

Glutenfri och äggfri västerbottenpaj

Det går att göra matpajer utan ägg som fyllning. Det blir inte riktigt samma sak men det går. Byt ut äggen mot creame fraiche, den helfeta varianten. Receptet är från ICA Kuriren, med allergianpassning av Odlingspyssel. När det gäller mängder med vätska su får du prova dig fram. Du kanske behöver mer eller mindre med mjölk och cream fraiche än det som står i receptet.


  • Pajdeg:
  • 3 dl glutenfritt mjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten
  • Fyllning:
  • ca 300 g (8 dl) riven västerbottensost
  • 6 dl ceame fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt, 2 krm svartpeppar
  •  

    Så här gör du:
           Hacka/gaffla i en bunke ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg. Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg. Låt den ligga i kylen någon timme - eller till nästa dag.

    Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen. Nagga tätt i bottnen med en gaffel.

    Sätt ugnen på 225 grader. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen. Fördela den rivna osten i pajskalet.

    Vispa ihop cream fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten.

    Grädda pajen färdig i 225 grader tills det stelnat något, du får lov att sticka i den minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sansa sig och svalna lite, 20-30 minuter, innan det är dags att äta

    image374
    #1 / / Rubenkatinka:

    Very impressed!

    #2 / / Joy:

    Mmmums :D !