Turkisk delight
Jag kan inte lova att det smakar lika gott i verkligheten som i böckerna. Men ni kan alltid prova.

Citron turisk marmelad ?Turkisk delight?
1. Olja rikligt en fyrkantig form med matolja (ca 20 x 20 cm).
2. Blanda socker, vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp sockret och rör om hela tiden så att sockret smälter. Pensla kanterna med kallt vatten så att alla sockerkristaller blandas i. Sätt i sockertermometer och låt koka upp, blanda inte mera.
3. Koka sockerlaget till 109 grader eller ?trådstadiet?. (För att testa trådstadiet: droppa lite sockerlag i ett glas med kallt vatten, om du ser en liten tråd bildas är det färdigt.)
4. Koka upp 1 dl vatten.
5. Blanda maizenamjöl och 1½ dl kallt vatten i en skål så att det blir en krämig massa, häll i det kokande vattnet och rör om, häll maizenasmeten i sockerlaget.
6. Koka upp och rör om hela tiden tills blandningen får en ljus beige färg, det tar ungefär 10 minuter. Smeten påminner om tapetklister. Tillsätt citronsaft och forstätt att koka tills massan är tjock. Blanda i den gula färgen.
7. Häll blandningen i den oljade formen och platta ut den med hjälp av maizenamjöl så att det inte klibbar fast i fingrarna och så att du inte bränner dig..
8. Låt smeten stelna i cirka 45 minuter och häll hela marmeladen på ett fat täckt med florsocker och maizenamjöl. Skär rutor med en vass kniv doppad i florsocker.
9. Låt marmeladen stelna över natten och doppa i mycket florsocker innan servering.
Notera: Maizenamjöl håller marmeladen torr och förebygger fukt. Om man endast doppar dem i florsocker blir de fort klibbiga.
I am so happy that this site finally is back to maintain its peak position.