/ Recept /

Napoleonbakelse

November är, konstigt nog, en månad full av bakelser. Fram till den 6:e november ska vi äta Gustav Adolf-bakelser och till den 17/11 ska vi mumsa på Napoleonbakelser.

Just Napoleonbakelser går utmärkt att baka glutenfria. Detta eftersom grunden är en vanlig smördeg.Smördeg är inte svårt att baka, men det kan vara lite pyssligt och tar tid.

Recept smördeg

4 dl fint glutenfritt mjöl
1,25 dl Vatten
2 tsk Ättikssprit
200 g smör/margarin

Blanda ihop alla ingredienserna förrutom smöret till en deg, låt vila i 15 minuter i kylskåpet. Låt smöret stå framme under tiden.
Kavla ut degen till en kvadrat 20x20 cm
Lägg smör utskivat i tunna skivor på halva kvadraten, vik över den andra halvan, lägg på mer smör och vik ihop igen. Degen ska nu vara 1/4 av den ursprungliga kvadraten.
Vänd degen, kavla ut till en kvadrat 30x30 cm, använd lite mjöl om nödvändigt
Uppreva vikningarna med smör, vik ihop och degen ska vara en fjärdedel så stor, lägg degen kallt i 30 minuter, upprepa redan utkavlingen 8x 30 cm en sista gång. Dela i 10 bitar 8det blir 5 bakelser)

Gräddas i 225 grader i 10 min

På varje botten smördegsplatta lägger du ett genereöst lager med marzan vaniljkräm (glutenfritt och äggfritt) äppelmos, vispad grädde och på topp smördegsplattan har du lite smält vinbärsgelé och florsocker.

Det går att ha tre lager med smördegsplattor, jag tycker dock det kan bli lite väl mastigt...men du gör som du vill...

image631


#1 / / fia:

Wow! Underbart, det här ska jag testa! Tack för inspirationen :)

#2 / / AnCa:

Åh vad de såg smaskiga ut! Tycker att det kan vara lite mycket grädde i de man köper men gör man själv kan man ju ta lite mera friskt äppelmos och vaniljkräm i stället! Måste prova, kanske till Fars dag???

#3 / / Marika på Odlingspyssel:

Vad fiffigt AnCa! Jag är väldigt svag för den superonyttiga smördegen, jag äter hellre den än fyllningen :)

#4 / / Annika:

Åh...så gott de ser ut, detta måste jag testa!
Duktig du e´ :)))