Nytt recept på äggfri och glutenfri sockerkaka
Jag brukar ta dubbelt så stor mängt vätska som No egg själv rekomenderar, No egg säger 1 msk vätska till 1 tsk pulver, men jag tar alltså 30 ml vätska. 3 ägg blir därmed 90 ml vätska, nästa en dl extra. Min egen refarenhet säger att äkta ekologiskt smör ger en godare och saftigare kaka, men om du är laktoskänslig så går det såklart bra med margarin. Men vi andra ska verkligen kosta på oss äkta ekologiskt smör, jag tycker nämligen att det även är en smakskillnad mellan ekologiskt och vanligt smör också...
* 3 tsk No Egg utblandat i 90 ml standardmjölk
* 2 dl socker
* 2 tsk vaniljsocker
* 75 g ekologiskt smör
* 1 dl Standard mjölk
* 0.5 dl fint majsmjöl (för färgens skull, om du inte vill använda majsmjöl ta 0.5 dl mjöl till)
* 2,5 dl glutenfritt mjöl
* 2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en hålform, ca 1½ liter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda No egg, mjölk och socker i en bunke, tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa ihop.
Häll ner det glutenfria mjölet och vispa ihop.
Smält smöret, häll i mjölken. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet och ställ in i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.
Låt kakan svalna i forme. Stjälp sedan upp den på ett sockrat fat.
Sockerkakan går även bra att använda som tårtbotten.

OBS!! Ändring i receptet 3/2 2008. Jag har dragit ner med 1 dl socker i receptet eftersom jag tyckte att kakan blev lite väl söt. Har även lagt till den saknade informationen om hur mycket mjölk det ska vara i kakan.
Toppenbra med dina recept! Det blir ägg- och glutenfri tårta till helgen :-)