/ Recept /

Nytt recept på äggfri och glutenfri sockerkaka

No egg, mitt mirakelmedel i bakandet, revolutionerar mitt bakande.

Jag brukar ta dubbelt så stor mängt vätska som No egg själv rekomenderar, No egg säger 1 msk vätska till 1 tsk pulver, men jag tar alltså 30 ml vätska. 3 ägg blir därmed 90 ml vätska, nästa en dl extra. Min egen refarenhet säger att äkta ekologiskt smör ger en godare och saftigare kaka, men om du är laktoskänslig så går det såklart bra med margarin. Men vi andra ska verkligen kosta på oss äkta ekologiskt smör, jag tycker nämligen att det även är en smakskillnad mellan ekologiskt och vanligt smör också...

* 3 tsk No Egg utblandat i 90 ml standardmjölk
* 2 dl socker
* 2 tsk vaniljsocker
* 75 g ekologiskt smör
* 1 dl Standard mjölk
* 0.5 dl fint majsmjöl (för färgens skull, om du inte vill använda majsmjöl ta 0.5 dl mjöl till)
* 2,5 dl glutenfritt mjöl
* 2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en hålform, ca 1½ liter.
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda No egg, mjölk och socker i en bunke, tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa ihop.
Häll ner det glutenfria mjölet och vispa ihop.
Smält smöret, häll i mjölken. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet och ställ in i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.
Låt kakan svalna i forme. Stjälp sedan upp den på ett sockrat fat.

Sockerkakan går även bra att använda som tårtbotten.

image899


OBS!! Ändring i receptet 3/2 2008. Jag har dragit ner med 1 dl socker i receptet eftersom jag tyckte att kakan blev lite väl söt. Har även lagt till den saknade informationen om hur mycket mjölk det ska vara i kakan.


#1 / / Jenny:

Toppenbra med dina recept! Det blir ägg- och glutenfri tårta till helgen :-)

#2 / / Jenny:

Hur mycket mjölk ska man blanda med smöret?

#3 / / Marikapå Odlingspyssel:

Det ska vara 1 dl, skickade just ett mail till dig med samma information :)

När jag bakade senaste provade jag även att vispa No Egg + vätskan som ska vara till och socker fluffigt. Man måste vispa med elvispen. Det blir verkligen en helt annan kaka med No egg

#4 / / Kakan:

Det där med No egg låter väldigt intressant. Min pappa är äggallergiker och han kan ju aldrig äta kakor mm. Var kan man köpa No Egg?

#5 / / Cissi:

Gjorde muffins av den här smeten & tycker det blev jätte gott! Skulle gärna vilja göra kärleksmums utan ägg är det nåt du har recept på??

Tack för en inspirerande sida!

#6 / / sharpoopi:

Själva kakan var god, dock tycker jag att den blev väldigt skör och föll sönder lätt samtidigt som kanterna blev hårda. Fungerade inte alls som tårtbotten, nästan omöjlig att skära utan att allting föll sönder, samt som skrivet, att den var hård runtom. Förstår inte riktig vad jag gör fel, följde receptet till punkt och pricka. :(

#7 / / Marika på Odlingspyssel:

Vad bra att kakan blev god. Det där med de hårda kanterna kanske kan ha att göra med formen? Jag använder mig av en Nordic ware-form. Eller kan det ha att göra med mjölet? Oftast använder jag mig av Finax. Prova att ha lite mer mjöl i nästa gång, jag vet att Finax haft kvalitetsproblem under den sista tiden, kanske kan vara det som spökar?

#8 / / Lin:

Bilden på sockerkaka, är det verkligen utan ägg? Alltså med No egg?

#9 / / Rebecca:

Jag vet att det här inlägget är ganska gammalt, men jag återkommer till det varje gång jag ska baka tårta då jag själv är äggallergiker. Det är superbra och kakan blir bra varje gång.

Tack!

#10 / / Petra:

hej har du varit med om att kakorna blir väldigt såsiga i ugnen. har nu provat att göra kladdkaka med no egg och båda gångerna blir smeten vattnig istället för att efter 25 minuter ha blivit fast och kladdig. Nästa gång ska jag prova göra sockerkaka. Väldigt tacksam för din hjälp.



/Petra

#11 / / Sofia:

Hej!
Tänkte göra en tårta till min 3-årings kalas. Han är allergisk så din tårtbotten hade passat perfekt! Får dock inte till den. Den pöser ut och blir tunn i mitten. Har varmluftsugn. Ska jag köra på "vanliga" ugnen?

Som tur är jag ute i god tid, det är om en vecka så jag hoppas jag får svar! :)

#12 / / Sofia:

Hej igen,
Jag använde mig av Lailas gula mjölmix tidigare då det inte gick så bra. Nu provade jag att göra egen mjölmix och då gick det bättre.

Jag tog:
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1/2 dl potatismjöl

Då blev den jättefin :)

Svar: Hej,
Vad bra att den blev lyckat till slut. Jag har aldrig använt mig av Lailas. Utan alltid av Semper eller Finax. Jag vet att bara mellan de två mjölsorterna kan det variera en hel del.
Odlingspysslaren