/ Övrigt /

Buss-strejken

Jag har en 5 år lång universitetsutbildning, bedriver ett avancerat forskningsarbete. Sambon forskar han med, men kör varannan helg buss för att vår ekonomi ska gå ihop. Hans bussutbildning består av ett busskörkort som han förra sommaren fick gratis av bussföretaget. Som bussförare tjänar han mer än vad jag gör som forskare. Sambon är Sulfare, är alltså inte medlem i LO.  Men han måste sympatistrejka ändå.

LO gillar att skrämmas, alla anställda har fått ett hotfullt brev hem där det står "Strejkbrytare kan inte se en framtid på bussgaraget" Dvs, om du strejkbryter så blir du av med jobbet. Själv har jag medvetet valt att inte vara facckmedlem just på grund av dessa maffiametoder och för att jag verkligen anser att själv är bäst dräng.

Sambon kan ibland få obekväm arbetstid, han kan börja jobba kl 04:00, sluta vid 10:00 sedan börja igen vid 13:00 och fortsötta till 19.00. Ibland. För oss passar det bra, han hinner då hem och rasta pudlarna och kan jobba lite med sin avhandling. Jag fattar varför bussbolagen har delade tjänster, varför ha en massa bussförare ute på gatorna när det inte finns något behov av passagerarna? Sambon blev väl informerad om detta redan under utbildningen, det var liksom en del av paktete. LO bedriver dessutom en helt obegriplig linje i det hela. De kämpar exempelvis fortfarande för det gamla systemet att de förare som arbetat längts ska få välja vilken tjänst de vill ha. Dvs alla småbarnsföräldrar, unga, nyanställa fick tidigare BARA delade tjänser.... alla äldre gubbar fick måndag till fredagstjänser mellan 8 och 16. Hur ser nyrekryteringsmöjligheterna för bussbolagen ut då? Fast när du tänker på det, som sjuksköterska jobbar du fler timmar i veckan, jobbar också jourtider, obekväma arbetstider, helger, nätter, OCH har ett tungt fysiskt jobb, stressig arbetsmiljö, stort personligt ansvar, än sämre betalt, och inte ett fackförbund som har möjlighet att ta ut en oskälig strejk...


Länk till sambons Bussförarblogg