Visst har det varit härligt med påsk? Gott godis, lamm och annat smått och gott i mängder. Men lika skönt är det när det är över. Idag ska jag avpåska här i lägenheten. Kanske kommer riset att få vara kvar, det är så fint med sina små musöronsblad och fjädrar (som katterna älskar!) Som jag förstår det är det inte många som påskpyntar. Det blir färre och färre som går påskkärring också, i år hade vi inte en enda som kom och tiggde godis. Jag blir så besviken. Så jag gick till mina ensamstående grannar och bjöd dem på godis istället. Det är så många som är så ensamma här i vårt område och de blev så glada!
Nu börjar ju trädgårdssäsongen på allvar. I rabatterna blommar det för fullt och sångfåglarna drillar högt. Som balkongägare är det inte så mycket att göra. Men jag har börjat fundera på annat, inomhus, pyssel. Den här gången handlar det som sockerdricka. Emil i Lönneberga ville ju alltid ha en "sockerdricka te" och jag började fundera på hur den smakade. Och, nätet är ju fantastiskt, jag hittade ett recept på gammaldags sockerdricka på wikipedia:
- 20 l vatten
- Skalet av 1 citron
- 1 kg socker
- 60 g jäst
- 25 g ingefära
- ett antal russin
Tillagning
Sockret, vattnet, den krossade ingefäran och citronskalet kokas tillsammans i 15 minuter. Dekoktet silas och får svalna, jästen iblandas varefter det får jäsa under två dagar. Drycken tappas därefter på buteljer, i vilka man lagt ett russin i varje. Efter 5 dagar är sockerdrickan färdig.
20 liter verkar ju ganska mycket, jag tänkte mer att jag skulle göra 5 liter. Så idag köpte jag ingefära och ska sätta igång när jag kommer hem. Många av mina vänner har erbjudit sig att provsmaka och jag är mycket nyfiken på resultatet!
Din mormor gjorde ett liknande experiment. Det slutade med att flaskan, 15 liters, sprängdes, glassplitter o det kletiga innehållet spreds över en hel gammaldags garderob på ca 20 kvadratmeter. Be careful!