/ Vinter- och julpyssel /

Egna pepparkakshusritningar

Att göra egna ritningar till pepparkakshus tycker många verkar vara svårt och krångligt. Visst, att bygga runda och böjda delar av ett pepparkakshus är svårt, det är också problematiskt om degen flyter ut, att beräkna åtgång och tjocklek på husdelarna. Jag tänkte här skriva mina egna erfarenheter om pepparkakhusbygge för att hjälpa er en bit på vägen. Då jag främst har erfarenhet av att bygga ägg- och glutenfritt så lämpar sig tipsen för de flesta.

Degen

Den köpta pepparkaksdegen är fakttiskt bra att bygga med- OM- du är generös med tjocklek och mjöl vid utkavlandet.
Degen jag bygger med brukar jag kavla ganska mycket tjockare än vanliga ät-pepparkakor, rikta in dig på ca 0,5 mm då degen även jäser något i ugnen.

Kavla alltid på bakplåtspapper. Ha ett under degen och ett över. Detta är speciellt viktigt om du bakar gluten- och äggfritt. Du slipper då dels "lyftet" när du ska lyfta över pepparkakshuset till bakplåten, samt det är lättare att få degen så tjock som du vill ha den.



Mallen

Tänk inte att du ska bygga coola runda cylindrar det första du gör. Det är jättecoolt, men sådana byggambitioner kräver megamycket pepparkaksvana! Satsa istället på enkla raka former. Ett medeltidshus behöver inte ha runda delar, du skär istället fronten/framsidan och sidorna på huset i en synvilla så att det ser mer avancerat ut än vad det är.

Obs! Gör alltid en pappersmall innan du sätter igång att bygga!

Om du tittar på bilden nedan ska jag försöka förklara hur det är byggt:



Huset består av fyra olika sidor. Framsidan och baksidan är likadana, liksom de två sidodelarna. Framsidan har dessutom en dörr och baksidan saknar både fönster och dörr. Framsidan och baksidan består i sin enkelhet av två rektanglar.

Sidordelarna är de som bär upp taket. Här måste du tänka lite praktiskt eller matematiskt (om du nu så vill) Taket och sidodelarna måste passa i lutning. Det är inte så svårt som det låter. Anpassa helt enkelt takets längd (taket är två likadana rektanglar) efter hur lång "trekantsdelen" på sidodelen är. Taket ska vara något längre än triangeldelen.

Om du vill göra takfönster gör du först framsidan av fönstret. Denna del byggs av samma princip som sidodelen av huset. Taket på fönstret är två rektanglar. Du döljer skarven mellan hus och fönstrets tak med kristyr, dock måste fönstertaket luta något. Sidan på fönstret måste även det luta för att passa in mot hustaket.

Det är alltid enklare att undvika vinklar såsom takfönster. Om du vill prova, gör en mall först i papper/kartong och mät ganska noga.

Fönster och dörrar gör att hållfastheten i huset påverkas. Tänk därför på att ju fler fönster och dörrar, ju mindre vikt (dvs godis och kristyr) orkar huset bära upp.

Fönster kan göras fina med geleatinblad som du klistrar fast på insidan med hjälp av kristyr.

Mitt sista tips, större pepparkakshus ser ofta mer pampiga ut än små. Inte heller är de svårare att bygga, men det är något med två våningar som gör att de ser så fina ut. Men hur kan man då tänka? Jo, ett vanligt, basic hus, såsom de vi hittar mallar till hos Arla, är bara att göra högre. Behåll helt enkelt taket och de övre sidodelarna såsom de är, men gör huset dubbelt så högt! Lägg till fönster såklart!

Titta här så ser du hur liknande Arlas hus är de större husen. Först är Arlahuset:



Titta så lika de är till sin konstruktion:



Se inga krav i pepparkakshus. Många av mina hus blir smågott att äta istället när de går sönder under byggprojektet, ingen katastrof! Ha kul, det är huvudsaken!




#1 / / pok:

ditt Muminhus slår allt!

#2 / / Manda:

Skicka gärna ett hus på posten, är så dålig på att snickra ihop saker :P

#3 / / Annica:

tyckte det blev fint pepparkakshus. ;P

#4 / / Maja:

snygga!

#5 / / Anonym:

ROLIGASTE BLOGGEN EVER, MÅSTE LÄSAS!!!!! :)

#6 / / Anonym:

Haft en bra dag? :)

#7 / / Pandora:

Har sett runda hus bakade inuti en kastrull (i ugnen givetvis). Viktigt bara att kastrullens handtag tål ugnsvärme!