/
Recept /
Jell-o, räddaren i nöden
Nu gillar ju inte alla vuxna Jell-O, men vi barn brukar tycka om det. OM du inte vill köpa färdigt pulver, utan kanske vill att dina kids ska äta naturliga grejer, tillverka egen gelé av hemmagjord saft och gelatin/agaragar. För att göra en lager-på-lager Jell-O, så måste du ha flera pulver hemma.
Vit eller en ljusare färg av jell-o får du genom att göra egen gelé med fläderblomssaft, grädde och gelépulver. Ersätta hälften av det kokheta vattnet med grädde.
Gör så här:
Blanda minst 2 olika färger av jell-o i två olika bunkar. Titta på förpackningen. Tänk på att vattnet ska vara kokande, därför bör en vuxnen vara med och hjälpa till.
Ta fram en form, en pyrex-glasform är utmärkt. Häll ner första lagret med jell-o så det täcker hela botten och minst 2 cm upp. In i frysen i 15 minuter. De andra bunkarna ska stå framme i rumstemperatur under hela processen, detta för att inte stelna.
Ta fram formen, känn på lagret, om det är lite kletigt men ändå geleigt är det dags för nästa lager. OM jellon dock fortfarande är flytande, in i frysen 10 min till. Häll nu ett andra lager jello i formen. In i frysen igen i 15 minuter, upprepa så många gånger du har jell-o kvar.
När du är klar, låt formen stå i kylskåpet i minst 2 timmar, helst över natten.
För att få jellon att lossna från formen, doppa den i varmt vatten som du fyllt diskhon med.
När jellon lossnat, skär former med en vass kniv. De smårester som blir över kan du göra roliga ädelstens-desserter av.
Ädelstens-Jell-o
De smårester från ovan som alltid blir över när du skurit former, kan bli superfina som desserter de med.
Skär dem i små små kvadrater. Lägg i ett glas. Häll över ny jello i en avvikande färg, eller vit gelé som du tillverkar själv.


Åh, vad roligt att se! Jag minns att vi gjorde regnbågs-Jell-O när jag var i USA för länge sen. Lila i botten, sedan blått och alla färgerna upp till rött. Underbart vackert och hyfsat gott! Tack för påminnelsen!