/
Recept /
Veganmaräng
Som äggallergiker så letar jag alltid efter knep i köket just för att förenkla bristen på ägg i framförallt bakning. Nu har det kommit ett nytt recept på maränger. Tidigare har jag varit omständig och privatbeställt från Nya Zealand (skämtar inte) ett speciellt marängpulver. Men nu blir det andra bullar!
Du behöver:
1 paket färdigköpta kikärtor (jag använde Zetas ekologiska. Men du behöver endast vätskan i paketet!
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
Häll av kikärtorna och häll ner vätskan i en skål. Börja vispa. Jag använde Kitchen aiden. Det tog ungefär 5 minuter att få ett fint vitt skum med vita toppar. Häll ner sockret och vispa någon minut till. Ner med vaniljsocker. Vispa. Sist ha i citronsaften. Nu kommer skummet ändra karaktär och bli mer fast. Om du inte fått ett fast skum vid det här laget så måste du vispa mer.
Spritsa ut på akplåtspapper. In i ugnen på 100 grader i ca 1,5 h.
Ta ut marängerna, låt kallna helt och lägg i lufttäta burkar. Om du vill ha sega maränger undviker du att lägga dem i burkar.
Klart!
(Och nej de smakar inte bönor, de smakar maränger)