/ Recept /

Prov, prov, matprov

Det finns massor med bra knep- prov- som går att ta till när det gäller matlagning. I mitt tidigare inlägg om kumquatmarmeladen skrev jag om marmeladprovet. Men det finns även knäckprov, pektinprov..


Marmeladprov: Används för att se om marmelad är färdigkokt eller ej. Häll ut lite av marmeladen på ett fat. Ställ kallt, prova att dra ett streck med en sked genom marmeladen. Om den flyter ihop är den inte färdigkokt.

Knäckprov/Kolaprov: Beroende på hur hård du vill ha knäcken eller kolan så kan du testa såhär: Ta en liten sked med smeten och ställ den i ett glas med kallt vatten. Ta upp den efter någon minut. Smaka på den om du tycker den är tillräckligt hård/seg. Testet kallas även kulprov eller dropp-prov beroende på att du även kan droppa ner smeten i glaset med kallt vatten.

Pektinprov: När du ska göra sylt eller marmelad så använder du dig i själva verket av pektinet i frukten/bären för att sylta. För att veta hur länge du behöver koka frukten/bären, eller om du måste tillsätta pektin själv, kan du prova såhär: Blanda 1-2 tsk kokt osötad frukt- eller bärmassa med samma mängd starksprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Koka annars frukt- eller bärmassan 5-10 min till och testa på nytt innan extra pektin tillsätts. annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.


Finns det prov jag missat? Hjälp gärna till med att fylla på listan!



image1086
#1 / / Martina:

Tackar!

#2 / / pysslarens mamma:

Dotter, jag är imponerad av dina kunskaper.

#3 / / Democra:

Really useful website. Hope you succeed in keeping out the spammers.