/ Utomhuspyssel /

Gipsavtryck i sanden

När jag först såg det här pysslet tänkte jag att det kan vara svårt att göra det på stranden. Dels finns det inte så mycket finsandiga stränder här i Stockholm, och jag har dessutom för mig att gips är "giftigt" i den meningen att man inte kan blanda till det hur och var som helst i naturen. (Och nej, gips är inte giftigt att röra eller använda i hobbysammanhang)
Så, jag utvecklade pysslet.
Ta en så stor form att handavtryck och fotavtryck får plats, tex en tvättbalja. Fyll den men vanlig sandlådesand. Luckra upp sanden och låt barnet trycka ner sin fot och hand. Säg till barnet att hålla ihop tårna för bästa resultat. Om avtrycket inte blir bra, gör så bara om det.
När du har ett bra avtryck, fyll det med gips. Glöm inte att sätta en upphängningsmöjlighet på baksidan.
Du kan även göra avtryck av andra saker, sandformar tex.
/ Recept /

Svenska bröd

I mitt euforiska stämningsläge efter att jag börjat äta gluten har jag kommit till några slutsatser om klassiska svenska bröd: De är inte särskilt goda.
So far har jag provat: hårt tunnbröd, mjuk tunnbröd, kavring och en skogaholmslimpa.
Tunnbröden var torra, kavringen konstig och skogaholmslimpan borde ha varningstext om att vara hälsovådlig för alla över 5 år.
Men, men mina damer och herrar. Det finns mirakel. Jag gillar inte vitt bröd, alltså, jag har aldrig varit jätteförtjust i glutenfritt vitt bröd. Men herre gud i himlen, vad det är gott med Hällakaka. Jag dog just och återuppstod i munnen.
/ Recept /

Gluten?

Jahapp. Pricktestet var megapositivt för fisk, skaldjur, ägg, nötter och mandlar. Lite annat smått och gott också, såsom björk och mögel. Men, det var negativt för gluten.
Har velat fram och tillbaka i en vecka nu. Allergologen sa att det inte var farligt att prova att äta gluten, så, idag har jag, trumvirvel, ätit 1,5 tunnbröd. Med både vete, råg och korn i!  Det ni. Det smakar inte alls som jag trott. Jag trodde glutenbröd skulle vara segt och härligt, men det här var mer torrt och smuligt - som glutenfritt bröd är då. Känner ingen smakskillnad what så ever. Ingen reaktion i mage, hud, mun eller någonting.
Nu ska jag leta reda på en smaskig baugette. Vi ska kanske fira det här glutenlivet med en resa till Paris, eller i alla fall Åland.