/ Textila mönster/beskrivnigar /

Stoff och stil i Stockholm

Snälla sambon härstammar ju från Malmö så minst en gång om året beger vi oss söderut i landet. Ett givet stopp i Malmö har i alla år varit den fina (och stora) tygaffären Stoff och Stil. Oj oj vad många sköna hundralappar som rullat iväg där. Men nu kommer det en affär mycket närmare oss. För nu öppnat en Stoff och Stil i Kungen kurva. Perfekt!/ Balkonger, växter och odling /

Vår

Enligt mina beräkningar så borde varje årstid vara 3 månader lång. Lite grovt sett blir det då vinter (som för mig är den första årstiden) mellan december-februari, vår från mars till maj, sommar från juni till augusti och sedan då avslutande höst september till november. Nu tycker inte vädergudarna som jag, men om vi nu godtar min högst empiriska bedömning av årstider så borde det bli vår nu första mars.

Jippi!

Eller, egentligen. Vintern har sin charm, vem vill vara utan snö och adventsljus? Helt oslagbar kombination och jag kommer aldrig aldrig förstå människor som flyttar utomlands för att slippa "den mörka hemska svenska vintern"- Det är ju att den är mörk som gör den så underbar!

Men, nu kommer ju det här att (för ungefär en gång om året lever jag ju upp till bloggens namn Odlings-pyssel) att ge lite tips på fina vårlådor till balkongen. Jag ska snart bege mig iväg och köpa blommor, för nu är det vår!

Här kommer lite tips på växter som klarar både en och sisådär 5 minusgrader utan att dö. OM nu det skulle bli 10 minus så misströsta inte, jag har djupfryst tulpaner och de överlever i alla fall. Cyklamen är nog den växt som är mest känsligm den brukar ge upp vid -1, men å andra sidan så kostar den ungefär 20 kr att köpa.


Påskliljor i alla storlekar och färger. Klarar av den hårdaste köldknäpp som grädde på moset.

Du kan plantera i det mesta. Vårlökar har tåliga lökar som du till och med att stoppa ner i gummistövlar, pass på bara så att det inte blir för mycket vatten i den faktiskt vattentäta stöveln.Cyklamen är en ganska tålig dam, men fullt lika tålig som de andra växterna jag tipsar om är hon inte.Hyacinter, mer än vara julblommor. Passa på att planera julens överblivna lökar i höst så kommer de igen nästa år.Primula, även vanliga gullvivor är av släktet primula. Jag gräver alltid ner primulan i rabatten utanför huset när de blommat klart. En av de blommade redan i december.Pärlhyacinter. Ganska svåra att få att blomma om har jag märkt, men det går. En växt som tjänar på att få lite stöd så att inte den kan vika ner sig allt för mycket.Tulpaner, tulpaner och åter tulpaner. Underbara vårblomma!
/ Recept /

Temlor

Det är så roligt att det händer saker och ting på allergifronten här i landet. På skolan jag arbetar har till exempel kocken slutat ha majjo i alla kalla såser, nu har han lättmajjo istället som alltid är äggfritt. På Sabis idag (på Östermalm säger man inte Sa-biss utan Säjbiss, bara så ni vet liksom) så såg jag glutenfritt bröd från Pågen. Tyvärr säljs det helt värdelöst värdelösa glutenfria märket Friends of Adam där också. Hur hur hur hur kan ett företag tro att en kundmarknad som består av ca 20 % av Sveriges befolkning (dvs alla familjer där någon är allergisk mot mjölk, ägg, gluten, nötter, mandlar och soja) tro att ett märke kan bygga sin produktion på just mandelmjöl. Nej nej nej, helt fel tänkt och jag tror Friends of Adam skjuter sig själva i foten när alla bröd innehåller nötter/mandlar samt ägg. Hallå, korsallergier och multiallergier är inte direkt ovanliga.
Men men, nu är ju allergimat ett känsligt ämne för mig, kanske därför jag reagerar så starkt med positiva och negativa känslor om olika produkter. Något som däremot är jättekul är att nu för tiden kan du köpa äggfria och mandelfria semlor i vanliga butiker. Istället för mandelmassa används blåbärssylt. Själv har jag ätit två stycken i år och är lika glad för varje smula.