/ Balkonger, växter och odling /

Det är vår, i en flaska

Det är väldigt mycket att göra just nu för Odlingspysslaren.


Ett bra tips på ett väldigt roligt odlingspyssel är att du tar en tom petflaska (avlägsna etiketten) korken ska vara på. Skär av, eller klipp av den övre tredjedelen av flaskan. Lägg ner såjord i bottendelen och lägg ner roliga frön. Vattna. Sätt fast överdelen av flaskan med hjälp av tejp. Försök att tejpa så noga du bara kan! Du har nu ett litet ekosystem, när dina odlingar blir för stora för flaskan så lyfter du ut dem igen. Väldigt häftigt pyssel som blir superfint! Givetvis funkar det med glasburkar och flaskor också.

#1 / / Esbe:

Spännande! Förslag på vad man ska odla? Det behövs alltså inget syre, utan det syrar sig själv? Hur är det med bevattning?

#2 / / Marika på Odlingspyssel:

Du behöver inte öppna flaskan för syrets skull, flaskan är nämligen inte helt tät. Inte heller behöver du vattna, det blir som ett litet minikretslopp i flaskan där vattnet avdunstar och kommer ner som "regn".



Jag rekomenderar frön som vill ha det varmt. Prova med frön från olika frukter som granatäpple, äpplen, apelsiner, päron, dadlar, fikon etc. Bäst resultat har jag sett med frön från citrusfrukter.

#3 / / Esbe:

Ah! Spännande!



Funkar det året runt? Bör man vattna lite ifrån början?



(Fortsätt gärna att svara här... för jag planerar att länka till detta unika inlägg.)

#4 / / Marika på Odlingspyssel:

Visst funkar det året runt, i skolan jag jobbar i så satte eleverna kärnor på hösten. Men bäst är såklart att göra det på våren-sommaren på grund av ljuset. Citrusfrukter kan ju ta oäääändligt lång tid på sig att gro, peta ner flera frön i samma kruka för säkerhetsskull.