/ Papperspyssel /

Gör eget papper

Ända sedan jag var liten har jag varit fascinerad av papperstillverkning. Tänk så häftigt det är att göra sitt eget papper! Så särskilt svårt är det inte, men det är kladdigt och kräver att du har speciellta nätramar att göra pappret på. Mina ramar köpte jag på en brandreda en gång för flera år sedan. Men det är inte så svårt att göra egna nätramar. Det du behöver är själva ramen (utgå från en trävit färdig ram) och mjukt myggnät. Häfta fast myggnätet på ramen.

Du behöver:

Papper. tidningspapper eller gamla a4:a papper
Nätramar
Handduk, eller disktrasor
Tvättsvamp
Torkade blommor, glitter, etc till dekoration.

Till själva pappersmassan kan du använda tidningspapper, men tänk på att det pappret kommer bli grått och tråkigt. Jag föredrar vanligt kasserat a4-papper och silkespapper som färg. Riv pappret i mindre bitar, lägg ner den färg på silkespapper som du vill ha. Lägg i vatten och gör någonting annat i 2 dagar. Desto finare du river pappret desto snabbare kommer pappret lösa upp sig! Vispa pappersmassan, helst i en mixer med det går att göra det för hand. Se det som dagens träning. Tidningspappersmassa kan färga mixern (vilket jag själv erfarit) och pappersmassa är rent generellt vanisinning svårt att få bort ur mixen så undvik den om du kan.

Häll nu vatten i en balja, tillsätt några grabbnävar pappersmassa och rör runt. Det är även nu du kan tillsätta torkade blomblad, glitter, små ord på papperslappar, extra färg etc.  För ner ramen i massan och lyft den så att du fångar massan på nätet. Det kan krävas lite övning.

För upp ramen, låt vattnet rinna av i någon sekund, lägg med papperssidan ner på en handduk eller disktrasa och dutta försiktigt med en mjuk svamp på baksidan för att få pappret att lossna. När pappret torkat något hänger du upp det på tork på en tvättlina. Använd klädnypor för att hänga upp disktrasan handduken som pappret ligger på.

Observera! Spola inte ner överbliven pappersmassa i handfatet! Då blir det definitivt stopp! Låt istället massan torka upp och kasta i vanliga hushållssoporna.




#1 / / Carina Lundström:

Tack för tipset om leksaksmuseet...ja jag älskar Tiimarii mycket bra komplement till panduro som vi då inte har här uppe.

Carina

#2 / / Blomlådan:

Hej! Just när jag höll på att fundera på om jag skulle ta och tillverka lite papper med ungarna på biblioteket så har du lämpligt nog ett inlägg om det!

Vet du om man kan göra papper av gamla utrangerade bilderböcker? Är vanligt bokpapper giftigt eller odugligt till egen återvinning?

/Kajsa

#3 / / Marika på Odlingspyssel:

Hej Kajsa,



Klart du kan göra papper av gamla böcker, så spännande! Du kan nog använda allt bokpapper utom de där vaxade papprena som brukar vara i en del bilderböcker :)

#4 / / Marika på Odlingspyssel:

Hej Kajsa,



Klart du kan göra papper av gamla böcker, så spännande! Du kan nog använda allt bokpapper utom de där vaxade papprena som brukar vara i en del bilderböcker :)

#5 / / Blomlådan:

Då ska jag göra ett litet experiment hemma med några böcker. Tänkte att sådant papper kanske är för tjockt men man kan ju alltid pröva. Vad är det som gör att pappret håller ihop? Är det cellulosa? Finns det i alla papperssorter?

#6 / / Marika på Odlingspyssel:

Hmm, det är väl cellulosan? Jag har läst någonstans att det går att tillsätta lite tapetklister i pappersmassan, men jag har aldrig provat det själv så jag vågade inte tipsa om det i "receptet" :)

#7 / / Annika Granstedt:

Tycker om det du skrev! Skojigt att se en del nyttiga saker och inte bara det generella sakerna som man kan se om varje dag. ;)